Vælg en side

Når du starter din egen virksomhed, er det vigtigt, at det gøres på et velovervejet grundlag. Der findes mange virksomhedsformer, og det handler om at vælge den rigtige. Samtidig er der flere faktorer, der gør, om du får succes med din virksomhed. Her får du tre gode råd til dig, der vil starte selvstændig virksomhed.

#1: Vælg den rigtige virksomhedsform til din virksomhed

Det første, du skal gøre, før du starter din virksomhed, er at overveje, hvilken virksomhed du skal starte. I Danmark findes der fire virksomhedsformer, som oftest bliver brugt. Der er flere, men du vil typisk skulle vælge mellem de mest populære.

Personlige virksomhedsformer:

  • Enkeltmandsvirksomhed 
  • Interessentskab

Kapitalselskaber:

  • Anpartsselskab 
  • Aktieselskab

Når du skal vælge virksomhedsform, skal du blandt andet overveje, hvor stor en risiko du er villig til at løbe. Hvis du stifter en privat virksomhed, skal du være opmærksom på, at du hæfter personlig. I et kapitalselskab er der begrænset hæftelse.

Hvis du stifter et kapitalselskab, er det en god idé at stifte et holdingselskab i samme omgang (stift holdingselskab), som du kan overføre overskuddet til. På den måde undgår du, at eventuelle kreditorer kan gøre krav på beholdningen.

#2: Vælg den rigtige branche til din virksomhed

Det er vigtigt, at du vælger den rigtige branche, hvis du vil have succes. Her handler det om at overveje, hvorvidt branchen er mættet eller ej. Er det tilfældet, vil du have svært ved at komme ind som ny virksomhed, fordi du ikke har musklerne til at konkurrere med de virksomheder, der allerede er etableret, når du er ny på markedet.

Hvis branchen ikke er mættet, vil du have langt større sandsynlighed for at få succes. Du behøver ikke at opfinde den dybe tallerken, så længe du bare gør tingene bedre end konkurrenterne eller skiller dig ud på en anden måde.

#3: Væbn dig med tålmodighed

Noget af det vigtigste, når du er iværksætter, er, at du er bevidst om, at succes ikke kommer over én nat. Du skal kæmpe hårdt og holde ud – og derfor også væbne dig med tålmodighed. Det tager lang tid at opbygge en succesfuld virksomhed, og hvis du ikke kan vente, bør du i stedet finde et almindeligt job.

Hvis du derimod er klar til at knokle og væbne dig med tålmodighed, vil der med garanti komme resultater på et tidspunkt. Det hårde arbejde bærer frugt, når resultatet skal høstes, men det kræver is i maven og gåpåmod.