Vælg en side

Når man har den gode idé til en virksomhed og har økonomien på plads, kan det være fristende at kickstarte karrieren med det samme. Men uden at få styr på juraen, kan du risikere at stå med større problemer på længere sigt. Så få orden i de juridiske forhold med disse tips.

Selskabstyper

Når du starter en virksomhed, skal du registrere, hvilken type selskab der er tale om. Der findes flere typer selskaber, hvor de mest almindelige former er enkeltmandsfirma, anpartsselskab og aktieselskab, som henholdsvis kaldes for ApS og A/S. Anpartsselskab er den hyppigste selskabstype, og her kan du selv vælge, om der skal være en direktion eller bestyrelse. Har man et aktieselskab skal man dog have både direktion og bestyrelse, og dermed stilles der flere krav til aktieselskabet end anpartsselskabet.

I en enkeltmandsvirksomhed er der, som navnet antyder, kun én ejer. Det er den mest simple virksomhedsform, da der ikke er nogen direktion eller bestyrelse, og derudover kan du stifte en enkeltmandsvirksomhed uden at investere penge i virksomheden. Modsat hæfter du som ejer mere økonomisk end ved andre selskaber, da du ville skulle hæfte for eventuel gæld. Er man to ejere, ville man stifte det, der hedder et interessentskab, som minder om en enkeltmandsvirksomhed.

Patenter og rettigheder

Sidder du med en forretningsidé, som du potentielt skal have patent på? Så er det noget, du skal tage stilling til i startfasen af din virksomhed. Hvis du mener, du har dokumentation for, at en anden har stjålet din forretningsidé, kan det være en god idé at søge advokatbistand, hvor du kan finde ud af, om der er hold i din sag. Typisk vil flere jurister byde på din sag, hvor du derefter kan vælge mellem de forskellige tilbud. 

Som iværksætter er det vigtigt at beskytte dine rettigheder, og derfor skal du også registrere navn, logo, varemærkeregistrering samt beskytte din ophavsret. For i en verden hvor flere og flere starter egen virksomhed, kan der desværre opstå tvister mellem to parter, når det gælder ophavsret og patent.

Medarbejdere

Medmindre du arbejder som en blæksprutte, får du højst sandsynligt brug for nogle medarbejdere, som din virksomhed vokser. Der er flere juridiske ting at holde sig for øje vedrørende arbejdsforholdene, og derfor kan det være en god idé at søge juridisk rådgivning. For en forsikring er faktisk lovpligtig, så det kan blive rigtig dyrt, hvis du ikke overholder det. Her er det, du skal have styr på:

  • Et ansættelsesbevis
  • Ansættelseskontrakt
  • Arbejdsskadeforsikring