Moms og skat for iværksættere (begynder)

Nu har du fået en ide og kommet godt derudaf, men så pludselig står skattefar i døren og vil have nogle penge. Men hvad skal man betale og hvordan? Her kommer en kort introduktion til skat og moms.

Skal du betale moms?

Hvis din virksomhed kun har en lav omsætning, så er det ikke sikkert du er momspligtig. Det vil med andre ord sige, så skal du ikke betale moms. Grænsen for en lav omsætning går ved salg for 50.000 kroner om året. Så hvis du sælger for mindre end 50.000 kroner så er din virksomhed ikke momspligtig.

Der er rigtig mange regler om moms, og nogle af reglerne er ret komplicerede. Her vil du kunne læse lidt om de almene regler, og vi vil ikke gå så meget i dybden med de avancerede regler. Du kan altid forsøge dig frem på Skats egen hjemmeside eller kontakte en ekspertvirksomhed som Grey Sunday, der netop er eksperter i moms og skatterådgivning.

Tommelfingerregel

Sådan regner du momsen ud. Momsen er 25%.

Så meget skal du lægge til, når prisen er eksklusiv moms

Så hvis du vil sælge en vare, så finder du en pris, og så ligger du 25% på toppen af prisen. Formlen som du bruger er meget simpel. Pris uden moms * 1,25 = Pris med moms. Eksempel: Pris uden moms: 80 kroner –> Så er prisen med mom 80 kroner * 1,25 = 100 kroner

Så meget er nettoprisen, når prisen kommer inklusiv moms.

Når du ser en pris med moms inklusiv, så kan det være relevant at udregne prisen uden moms. Her hedder formlen: Pris med moms * 0,80. Eksempel: Pris med moms: 100 kroner –> Så er prisen uden moms 100 kroner * 0,8 = 80 kroner.

Der kan være ydelser, der ikke er moms på. Generelt er der ikke moms på varer og ydelser som du sælger og køber i udlandet, men check altid med din revisor eller skatterådgiver for en sikkerheds skyld eller alternativt på Skats hjemmeside.

Skatterådgivning for virksomheder

Der findes en lang række forskellige virksomhedstyper, men i denne introducerende artikel vil vi blot skelne mellem to typer virksomheder: Nemlige personlige virksomheder og andre typer virksomheder.

Virksomheder og skat

Personlige virksomheder er en noget speciel størrelse. Personlige virksomheder er typisk enkeltmandsvirksomheder eller Interessant Selskaber. Her er virksomheden nær knyttet til en som person, og det er økonomien også. Her betaler man skat af de samlede indtægter fratrukket alle de udgifter, som man berettiget kan fratrække indtægter. Det er dog vigtigt at kommentere, at et lager ikke er en udgift, som du kan fratrække som udgift. Lager er en værdi. Du bliver

Andre virksomheder der ikke er direkte knyttet op til personers egen økonomi er eksempelvis ApS og IVS. Her fungerer meget af skatten på samme måde som ved personlige virksomheder. Der er dog nogle meget markant forskelle.  For det første er din økonomi slet ikke lige så tæt knyttet til virksomhedens økonomi, og det er også selvom du kun er en person i virksomheden. Du må således ikke hæve løn til dig selv uden at lave en lønindberetning til skat. Din løn beskattes som personlig skat, mens virksomheden beskattes af “selskabsskat” der er 22%.

Det er vigtigt, at din skat og moms er noteret rigtigt, og du har styr på bilag og udgifter. En af de vigtigste steder som startup virksomhed at få hjælp er i forhold til skat og moms. Så sørg for at få noget skatterådgivning og en dygtig revisor.

Skriv et svar